The Japanese badger (Meles anakuma) is a species of carnivoran of the family Mustelidae, the weasels and their kin. Endemic to Japan, it is found on Honshu, Kyushu, Shikoku,[2] and Shōdoshima.[1] It is assigned to the genus Meles with its close relatives, the European (M. meles), Caucasian (M. canescens) and Asian (M. leucurus) badgers. In Japan, it is called by the name anaguma (穴熊, 貛) meaning "hole-bear", or mujina (むじな, 狢, 貉).
At an average length of 79cm (31in) in males and 72cm (28in) in females, the Japanese badger is generally smaller and less sexually dimorphic (except in the size of the canine teeth) than its European counterparts.[1][3] Tail length is between 14 and 20cm (5.5 and 7.9in). This species is similar or mildly larger than the Asian badger. Adults usually weigh from 3.8 to 11kg (8.4 to 24.3lb).[4][5] The average weight of female Japanese badgers in one study from the Tokyo area was found to be 6.6kg (15lb) while that of males was 7.76kg (17.1lb).[6] In Yamaguchi Prefecture, the average spring weight of female and male Japanese badgers was 4.4kg (9.7lb) and 5.7kg (13lb) respectively.[7] The torso is blunt and limbs are short. The front feet are equipped with powerful digging claws. The claws on the hind feet are smaller. The outer coat has long gray-brown hair. Ventral hair is short and black. The face has characteristic black-white stripes that are not as distinct as in the European badger. The dark color is concentrated around the eyes. The skull is smaller than the European badger.[1]
The absence of badgers from Hokkaido, and the presence of related M. leucurus in Korea, suggest that the ancestral badgers reached Japan from the southwest via Korea.[1] Genetic studies indicate that there are substantial differences between Japanese and Asian badgers, which were formerly considered conspecific, and that the Japanese badger is genetically more homogenous.[1]
Like other members of Meles, the Japanese badger is nocturnal and hibernates during the coldest months of the year.[1] Beginning at 2 years of age, females mate and give birth to litters of two or three cubs in the spring (March–April). They mate again shortly afterwards, but delay implantation until the following February.[1]
The Japanese badger is more solitary than the European badger; it does not aggregate into social clans, and mates do not form pair bonds. During mating season, the range of a male badger overlaps with those of 2 to 3 females.[1] Badgers with overlapping ranges may communicate by scent marking.[1]
Similar to other badgers, the Japanese badger's diet is omnivorous; it includes earthworms, beetles, berries and persimmons.[1] The Japanese badger's diet varies depending on seasonal availability. Based on fecal analysis, studies have shown
that earthworm consumption is highest in the warmer seasons, coupled with berries, persimmons, and small insects in the summer months. When earthworms are less abundant in
consuming the most persimmons during the fruit's peak availability in the fall season.[8]
lthough it remains common, the range of Meles anakuma has shrunk recently.[1] Covering an estimated 29 per cent of the country in 2003, the area had decreased 7 per cent over the previous 25 years.[1] Increased land development and agriculture, as well as competition from introduced raccoons are threats. Hunting is legal but has declined sharply since the 1970s.[1]
In 2017, concern was raised by an upsurge in badger culling in Kyushu. Apparently encouraged by local government bounties and increased popularity of badger meat in Japanese restaurants, it is feared the culling may have reached an unsustainable level.[9][10]
In Japanese mythology, badgers are shapeshifters known as mujina. In the Nihon Shoki, mujina were known to sing and shapeshift into other humans.
The laughing kookaburra (Dacelo novaeguineae) is a bird in the kingfisher subfamily Halcyoninae. It is a large kingfisher with a whitish head and a brown eye-stripe.[2] The upperparts are mostly dark brown but there is a mottled light-blue patch on the wing coverts.[3][2] The underparts are cream-white and the tail is barred with rufous and black.[2]
The plumage of the male and female birds is similar. The territorial
call is a distinctive laugh that is often delivered by several birds at
the same time, and is widely used as a stock sound effect in situations that involve a jungle setting.[4]
The laughing kookaburra is native to eastern mainland Australia, but has also been introduced to parts of New Zealand, Tasmania, and Western Australia.[5] It occupies dry eucalypt forest, woodland, city parks and gardens.[5] This species is sedentary and occupies the same territory throughout the year. It is monogamous,
retaining the same partner for life. A breeding pair can be accompanied
by up to five fully grown non-breeding offspring from previous years
that help the parents defend their territory and raise their young.[5] The laughing kookaburra generally breeds in unlined tree holes or in excavated holes in arboreal termite nests.[5] The usual clutch
is three white eggs. The parents and the helpers incubate the eggs and
feed the chicks. The youngest of the three nestlings or chicks is often
killed by the older siblings. When the chicks fledge they continue to be fed by the group for six to ten weeks until they are able to forage independently.[6]
A predator of a wide variety of small animals, the laughing
kookaburra typically waits perched on a branch until it sees an animal
on the ground and then flies down and pounces on its prey.[3] Its diet includes lizards, insects, worms, snakes, mice and it is known to take goldfish out of garden ponds.
The laughing kookaburra was first described and illustrated (in black and white) by the French naturalist and explorer Pierre Sonnerat in his Voyage à la nouvelle Guinée, which was published in 1776.[7][8] He claimed to have seen the bird in New Guinea.
In fact Sonnerat never visited New Guinea and the laughing kookaburra
does not occur there. He probably obtained a preserved specimen from one
of the naturalists who accompanied Captain James Cook to the east coast of Australia.[9]Edme-Louis Daubenton and François-Nicolas Martinet included a coloured plate of the laughing kookaburra based on Sonnerat's specimen in their Planches enluminées d'histoire naturelle. The plate has the legend in French "Martin-pecheur, de la Nouvelle Guinée" (Kingfisher from New Guinea).[10]
In 1783, the French naturalist Johann Hermann provided a formal description of the species based on the coloured plate by Daubenton and Martinet. He gave it the scientific name Alcedo novæ Guineæ.[11][12] The current genusDacelo was introduced in 1815 by the English zoologist William Elford Leach,[13][14] and is an anagram of Alcedo, the Latin word for a kingfisher. The specific epithet novaeguineae combines the Latin novus for new with Guinea,[15] based on the erroneous belief that the specimen had originated from New Guinea.[8] For many years it was believed that the earliest description was by the Dutch naturalist Pieter Boddaert and his scientific name Dacelo gigas was used in the scientific literature,[16] but in 1926 the Australian ornithologist Gregory Mathews showed that a description by Hermann had been published earlier in the same year, 1783, and thus had precedence.[8][17]
The inaccurate impression of geographic distribution given by the name
in current usage had not by 1977 been considered an important enough
matter to force a change in favour of D. gigas.[8]
In the 19th century this species was commonly called the "laughing jackass", a name first recorded (as Laughing Jack-Ass) in An Account of the English Colony in New South Wales by David Collins which was published in 1798.[18][19] In 1858 the ornithologist John Gould used "great brown kingfisher", a name that had been coined by John Latham in 1782.[20][21] Another popular name was "laughing kingfisher".[19]
ne-gine by Collins in 1798,[18]Cuck'anda by René Lesson in 1828[22] and Gogera or Gogobera by George Bennett in 1834.[23] In the early years of the 20th century "kookaburra" was included as an alternative name in ornithological publications,[24][25] but it was not until 1926 in the second edition of the Official Checklist of Birds of Australia that the Royal Australasian Ornithologists Union officially adopted the name "laughing kookaburra".[19] The name comes from Wiradjuri, an endangered Aboriginal language.[19]
The laughing kookaburra is the largest species of kingfisher, outsizing even the giant kingfisher in body mass.[6][29] It is a stout, stocky bird 41–47 cm (16–19 in) in length, with a large head, prominent brown eyes, and a long and robust bill.[2]
The sexes are very similar, although the female is usually larger and
has less blue to the rump than the male. The male weighs 196–450 g
(6.9–15.9 oz), mean 307 g (10.8 oz) and the female 190–465 g
(6.7–16.4 oz), mean 352 g (12.4 oz).[30]
They have a white or cream-coloured body and head with a dark brown
stripe across each eye and more faintly over the top of the head. The
wings and back are brown with sky blue spots on the shoulders. The tail
is rusty reddish-orange with dark brown bars and white tips on the
feathers. The heavy bill is black on top and bone-coloured on the
bottom. The subspecies D. n. minor has a similar plumage to the nominate but is smaller in size.[6]
In Royal National Park, NSW
The name "laughing kookaburra" refers to the bird's "laugh",
which it uses to establish territory among family groups. It can be
heard at any time of day, but most frequently at dawn and dusk.[6]
This species possesses a tracheo-bronchial syrinx, which creates
two sources of vibrations so it can produce two frequencies at the same
time with multiple harmonics.[5]
The laughing kookaburras call is made through a complex sound
production system, by forcing air from the lungs into the bronchial
tubes.[5] While the structure for producing calls is present from an early age, the kookaburra's song is a learned behavior.[31]
The breeding pair within a riot of kookaburra teach the fledglings to
produce the signature laughing call after the young have left the nest.[31] The adult male will sing a short portion of the call while the offspring mimics this call, usually unsuccessfully.[31] The singing lessons tend to last two weeks before the fledgling can properly sing and take part in crepuscular choral songs.[31] Once mastered, the young can join in crepuscular chorus songs that aid in establishing territory.[31]
One bird starts with a low, hiccuping chuckle, then throws its head back in raucous laughter: often several others join in.[3][30] If a rival tribe is within earshot and replies, the whole family soon gathers to fill the bush with ringing laughter.[2]
The laughing chorus has 5 variable elements: 1. "Kooa"; 2. "Cackle"; 3.
"Rolling", a rapidly repeated "oo-oo-oo"; 4. Loud "Ha-ha"; followed by
5. Male's call of "Go-go" or female's call of "Gurgle".[30]
Hearing kookaburras in full voice is one of the more extraordinary
experiences of the Australian bush, something even locals cannot ignore;
some visitors, unless forewarned, may find their calls startling.
Those calls are produced to attract/guard mates, establish and
maintain the social hierarchy, and declare and defend a territory, as
their calls are more often correlated with aggressiveness.[32] Calls are utilized as neighbour/kin recognition to exhibit that groups are still inhabiting a territory.[31] These calls also demonstrate to receivers that highly coordinated groups are of better quality and health.[33]
Acoustic communication between laughing kookaburras increases 2–3
months before the breeding season, September to January, because male
aggression also increases.[5]
The duetting call requires higher levels of cooperation within the group.[5]
The coordination of calls amongst kookaburras has been hypothesized to
strengthen the main long-term pair bond and may have evolved as a
mechanism to solidify the group's bonds since it is energetically costly
to learn a new song.[33]
Neighbouring groups exhibit degrees of cooperation as well since chorus
songs between neighbours are delivered without any overlap, alternating
between groups.[31]
Squawking is another common form of acoustic communication in D. novaeguineae that is used in a slew of different contexts.[30]
Laughing kookaburras have been noted to squawk when nesting, exhibiting
submissive behavior, and when fledglings are waiting to be fed.[30] Laughing kookaburras have a greater repertoire of calls than other kookaburra species like the Blue-winged kookaburra (Dacelo leachii) that produces two simple types of calls: "barks" and "hiccups".[34]
This large range of calls is highlighted through cadencing, intonation,
and frequency modulations that allow more detailed information to be
It has been introduced into many other areas probably because of
its reputation for killing snakes. In December 1891, the Western
Australian parliament included 'Laughing Jackass' in the schedule of
strictly preserved Australian native birds in the Game Bill, moved by Horace Sholl, member for North District. He described it as native of the North West.[37] His nomination is, therefore, certainly a reference to the blue-winged kookaburra (Dacelo leachii), not the laughing kookaburra (Dacelo novaeguineae). The Game Act, 1892
(Western Australia), "An Act to provide for the preservation of
imported birds and animals, and of native game," provided that
proclaimed Australian native birds and animals listed in the First
Schedule of the Act could be declared protected from taking. Laughing
Jackass was one of 23 Australian native bird species named in the
schedule.
Laughing kookaburras from Eastern States were released to the South West as early as 1883,[38] with birds being noted between Perth and Fremantle, as well as up in Mullewa around 1896.[39]
The Acclimatization Society (or Animal and Bird Acclimatization
committee of WA) imported and released hundreds of birds between 1897
and 1912.[40] Mainly via Ernest Le Souef
who was Secretary of the Acclimatization Society and Director of Perth
Zoological Gardens, an enthusiastic supporter of the Kookaburra who
admitted to releasing hundreds from the Zoo, including 50 in 1900 at the
Royal request of the visiting Duke of York.
By 1912 breeding populations had been established in a number of
areas. The present range in Western Australia is southwest of a line
joining Geraldton on the west coast and Hopetoun on the south coast.[5] In Tasmania
the laughing kookaburra was introduced at several locations beginning
in 1906. It now mainly occurs northeast of a line joining Huonville, Lake Rowallan, Waratah and Marrawah.[5] It was introduced on Flinders Island in around 1940, where it is now widespread, and on Kangaroo Island in 1926.[5]
In the 1860s, during his second term as governor of New Zealand, George Grey arranged for the release of laughing kookaburras on Kawau Island. The island lies in the Hauraki Gulf, about 40 km (25 mi) north of Auckland on the North Island
of New Zealand. It was thought that the introduction had been
unsuccessful but in 1916 some birds were discovered on the adjacent
mainland.[36][41] It now breeds in a small region on the western side of the Hauraki Gulf between Leigh and Kumeu.[36]
The usual habitat is open sclerophyll forest and woodland. It is more common where the understory
is open and sparse or where the ground is covered with grass.
Tree-holes are needed for nesting. It also occurs near wetlands and in
partly cleared areas or farmland with trees along roads and fences. In
urban areas it is found in parks and gardens.[42] The range of the laughing kookaburra overlaps with that of the blue-winged kookaburra in an area of eastern Queensland that extends from the Cape York Peninsula south to near Brisbane.
Around Cooktown the laughing kookaburra tends to favour areas near
water while the blue-winged kookaburra keeps to drier habitats.[6]
A single individual has been recorded in the English county of Suffolk since at least 2015, being most recently sighted in 2024.[43] Additional sightings of laughing kookaburras have been recorded in Scotland,[44] suggesting that individuals of the species may have been intentionally or accidentally released.
Kookaburra with a captured
Kookaburras occupy woodland territories (including forests) in loose
family groups, and their laughter serves the same purpose as a great
many other bird calls—to mark territorial borders. Most species of
kookaburras tend to live in family units, with offspring helping the
parents hunt and care for the next generation of offspring.
During mating season, the laughing kookaburra reputedly indulges in behaviour similar to that of a wattlebird.
The female adopts a begging posture and vocalises like a young bird.
The male then offers her his current catch accompanied with an "oo oo
oo" sound. However, some observers maintain that the opposite happens –
the female approaches the male with her current catch and offers it to
him. Nest-building may start in August with a peak of egg-laying from
September to November.[5] If the first clutch fails, they will continue breeding into the summer months.[5]
The female generally lays a clutch of three semi-glossy, white,
rounded eggs, measuring 36 mm × 45 mm (1.4 in × 1.8 in), at about
two-day intervals.[3] Both parents and auxiliaries incubate the eggs for 24–26 days.[5] Hatchlings are altricial and nidicolous, fledging by day 32–40.[5]
If the food supply is not adequate, the third egg will be smaller and
the third chick will also be smaller and at a disadvantage relative to
its larger siblings. Chicks have a hook on the upper mandible, which
disappears by the time of fledging. If the food supply to the chicks is
not adequate, the chicks will quarrel, with the hook being used as a
weapon. The smallest chick may even be killed by its larger siblings.[5] If food is plentiful, the parent birds spend more time brooding the chicks, so the chicks are not able to fight
Kookaburras hunt much as other kingfishers (or indeed Australasian robins) do, by perching on a convenient branch or wire and waiting patiently for prey to pass by. Common prey include mice and similar-sized small mammals, a large variety of invertebrates (such as insects, earthworms and snails), yabbies, small fish, lizards, frogs, small birds and nestlings, and most famously, snakes.[5][30] Small prey are preferred, but kookaburras sometimes take large creatures, including venomous snakes, much longer than their bodies.[5]
When feeding their young, adult laughing kookaburras will make "Chuck
calls", which are deep, guttural calls that differ significantly from
their daily chorus songs.[30]
To further enhance territorial behavior, kookaburras will partake in two types of aerial displays: trapeze and circular flights.[45]
Trapeze flights are aptly named after the swooping motion that
neighbouring kookaburras will make towards one another in midair when
defending territory.[45]
During trapeze flights, an individual from each riot will perch on
branches bordering the others' territory and fly back and forth between
trees within their established home range and trees bordering
neighbouring kookaburras territory.[45]
These displays have been observed to last up to a half an hour and are
usually accompanied by calls from the sender and members of that
individual's riot.[45]
Circle flights are initiated when an individual circumnavigates a
neighbouring territory by flying over the area and then quickly invading
neighbouring territory.[45]
Once inside the neighbouring territory, the individual will fly in
circles around the other kookaburras inhabiting the area, which results
in a typical laughing call or squawking depending on whether the
neighbours' dominance status.[45]
Flight displays are useful for communicating over long distances, but
other forms of visual signals can be effective for short-range
communication.
Close range visual signals can be used to convey aggression or indicate incoming threats to the flock.[45]
Aggressive posturing is used as a warning before attacking, a signal
that is commonly received by foreign kookaburras encroaching on another
groups' territory.[46]
Laughing kookaburras will splay out their wings and propel their head
forward while shaking their tail feathers to exhibit dominance and ward
off intruders.[46] The aggressive posturing is followed up by chasing off the unwanted individual before attacking.[5] Visual displays are also used to communicate vigilance and the presence of threats via alert postures.[5]D. novaeguineae will open its beak, ruffle up the feathers surrounding its cap, and angle their heads towards the direction of the threat.[5]
Depending on the urgency of the threat, alarm postures may be followed
by loud laugh-like calls to warn other members of the flock.[5]
Laughing kookaburras are a common sight in suburban gardens and urban
settings, even in built-up areas, and are so tame that they will often
eat out of a person's hands, and allow them to rub their bellies. It is
not uncommon for kookaburras to snatch food out of people's hands
without warning, by swooping in from a distance. People often feed them
pieces of raw meat. Laughing kookaburras are often kept in
The kookaburra is also the subject of a popular Australian children's song, the "Kookaburra" which was written by Marion Sinclair in 1934.[47]
Recordings of this bird have been edited into Hollywood movies
for decades, usually in jungle settings, beginning with the Tarzan
series in the 1930s, and more recently in the film The Lost World: Jurassic Park (1997).[4]
The population density of the laughing kookaburra in Australia varies
between 0.04 and 0.8 birds/ha depending on the habitat. Assuming an
average of 0.3 birds/ha the total population may be as large as 65
million individuals.[6]
However, this may represent a severe over-estimate since the population
of the laughing kookaburra seems to be undergoing a marked decline with
Birdata showing a 50% drop in sightings from 2000 to 2019, and a drop
in the reporting rate from 25% to 15% over the same period.[48] The population in New Zealand is relatively small and is probably less than 500 individuals.[49] Given the extended range and the large stable population, the species is evaluated as of "least concern" by the International Union for Conservation of Nature.[1]
Distribution within Australia Dark green: native Light green: introduced