
The hoary marmot (Marmota caligata) is a species of marmot that inhabits the mountains of northwest North America. Hoary marmots live near the tree line on slopes with grasses and forbs to eat and rocky areas for cover.

It is the largest North American ground squirrel and is often nicknamed "the whistler" for its high-pitched warning issued to alert other members of the colony to possible danger. The animals are sometimes called "whistle pigs". Whistler, British Columbia, originally London Mountain because of its heavy fogs and rain, was renamed after these animals to help make it more marketable as a resort.[3] The closest relatives

of the species are the yellow-bellied, Olympic, and Vancouver Island marmots, although the exact relationships are unclear.[4][5]
The hoary marmot is a large, bulky, ground squirrel, with short, heavy limbs, and a broad head. Adults range from 62 to 82 cm (24 to 32 in) in total length, including a 17 to 25 cm (6.7 to 9.8 in) tail. The species is sexually dimorphic, with males being significantly larger than females in most subspecies. Because of their long winter hibernation, during which they survive on fat reserves, the weight of the
animals varies considerably over the course of the year, from an average of 3.75 kg (8.3 lb) in May to around 7 kg (15 lb) in September, for a fully grown adult.[6] A few fall adult males can commonly range up to a weight of 10 kg (22 lb).[7] The record sized autumn male specimen attained a mass of nearly

13.5 kg (30 lb), possibly the largest size known for any marmot.[8] Going on its average size relative to other marmot species, it is slightly smaller on average than the Olympic marmot, similar in size to the Vancouver Island marmot and broadly overlaps in size with several lesser-known Asian marmot species as well.[6][9][10][11]
The word "hoary" refers to the silver-gray fur on their shoulders and upper back; the remainder of the upper parts have drab- or reddish-brown fur. The head is black on the upper surface, with a white patch on the muzzle, white fur on the chin and around the lips, and grizzled black or brown fur elsewhere. The feet

and lower legs are black, sometimes with white patches on the fore feet. Marmots have long guard hairs that provide most of the visible colour of their pelage, and a dense, soft underfur that provides insulation. The greyish underparts of the body lack this underfur, and are more sparsely haired than the rest of the body.[12] Hoary marmots moult in the early to mid summer.[6]
The feet have slightly curved claws, which are somewhat larger on the fore feet than on the hind feet. The
feet have hairless pads, enhancing their grip. The tail is long, slightly flattened, and covered with dense fur. Apart from the larger size of the males, both sexes have a similar appearance. Females have five pairs of teats, running from the pectoral to the inguinal regions.[6
The hoary marmot predominantly inhabits mountainous alpine
environments to 2,500 metres (8,200 ft) elevation, although coastal
population also occur at or near sea level in British Columbia and
Alaska.[6] Hoary marmots occur from southern Washington and central Idaho north, and are found through much of Alaska south of the Yukon River.[14][6] They live above the tree line,
at elevations from sea level to 2,500 metres (8,200 ft), depending on
latitude, in rocky terrain or alpine meadows dominated by grasses,
sedges,
herbs, and Krummholz forest patches.[6] Range maps often erroneously depict hoary marmots occurring north of the Yukon River in Alaska, this region is occupied by the Alaska marmot (M. broweri) and not the hoary marmot.[14] Hoary marmots also occur on several islands in Alaska and fossils dating back to the Pleistocene, including some from islands no longer inhabited by the species.[15]

Hoary marmots are diurnal and herbivorous, subsisting on leaves, flowers, grasses, and sedges. Predators include golden eagles, grizzly and black bears, wolverines, coyotes, red foxes, lynxes, wolves, and cougars. They live in colonies of up to 36 individuals, with a home range averaging about 14 hectares (35 acres). Each colony includes a single, dominant, adult male, up to three adult females, sometimes with a subordinate adult male, and a number of young and subadults up to two years of age.[6]




Hoary marmots frequently sun themselves on rocks, spending as much as 44% of their time in the morning doing so, although they will shelter in their burrows or otherwise seek shade in especially warm weather. They forage for the rest of the day, returning to their burrows to sleep during the night.[6]

In areas frequented by people, hoary marmots are not shy. Rather than running away at first sight, they will often go about their business[clarification needed] while being watched.[citation needed]
Mating occurs after hibernation, and two to four young are born in the spring. Males establish "harems", but may also visit females in other territories.
Hoary marmots breed shortly after,[18] or even before,[19] their emergence from hibernation burrows in May and in some areas (such as the eastern Cascade foothills of Washington
State) [citation needed] as early as February. Courtship consists of sniffing the genital region, followed by mounting, although mounting has
also been observed between females. Females typically raise litters only in alternate years, although both greater and lesser frequencies have been reported on occasion.[6][19]

Gestation lasts 25 to 30 days, so the litter of two to five young is born between late May and mid-June.[18] The young emerge from their birth den at three to four weeks of age, by which time they have a full coat of fur and are already beginning to be weaned.[20] The young are initially cautious, but begin to exhibit

the full range of nonreproductive adult behavior within about four weeks of emerging from the burrow. Subadults initially remain with their birth colony, but typically leave at two years of age, becoming fully sexually mature the following year.[6]







No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.